Mislite da vaš mozak nije sposoban da vas dovede u stanje svesnosti  sadašnjeg trenutka? Prezauzet mozak, fokus raspršen na sve strane, imate više stvari koje treba uraditi nego što zaista možete. Niste jedini, pridružite se klubu.

Svaki put kada slušam o buđenju svesnosti čujem priče: Moj mozak je prezauzet stvarima da bih mogao da budem fokusiran na sadašnji trenutak. Poslednja stvar koja mi treba je da dodam I rad na svesnosti  na svoju listu šta sve treba da uradim. Ja sve razumem zaista ali ja se na primer tuširam I toliko sam preokupiram raznim stvarima da na kraju tuširanja ne znam da li sam oprao kosu ili nisam, prospem borovnice svuda po kuhinji, izgubim ključeve od kola, vezujem pojas svom detetu I slučajno je uštinem za bradu jer jednostavno ne obraćam pažnju. Ipak pokušavam da vežbam svesnost na dnevnom nivou jer sam naučio da je ne definišem usko gledajući.

Navešću vam razloge zašto vam je možda teško da započnete ovaj proces:

1. Ne razumete zapravo šta je to
Svesnost ne podrazumeva da ste uvek potpuno prisutni u sadašnjem trenutku ili fokusirani sve vreme. To ne podrazumeva da živite život u srećnoj izmaglici. Svesnost podrazumeva obraćanje pažnje na trenutke sa ljubaznošću I znatiželjom. Ona podrazumeva da primetite kada vam um odluta I da možete da  vratite pažnju na ono što se sada dešava.

2. Zaboravljate da budete znatiželjni
Nisu svi trenuci u životu prijatni. Saobraćaj je očajan, nervira vas kolega s posla I sudovi neće sami da se operu.  A šta ako prestanemo da razmišljamo o tome kako bismo voleli da nam je realnost drugačija I da postanemo znatiželjniji? Možda bismo tako saznali da nam kolega prolazi kroz težak period razvoda. Možda ćete se setiti da ste nekada zbog deteta bili budni celu noć I zbog toga ste preko dana na poslu bili džangrizavi I niste mogli da radite. Život bi vam bio mnogo lakši kada biste bili znatiželjniji.

3. Pravite od svesnosti veću stvar nego što ona jeste
Možda ste primetili kako vam um luta dok se tuširate ili pijete kafu. Kako bi bilo da daboko udahnete pre nego što krenete da napadate svog supružnika? Možete primetiti da ljudi duboko dišu u redovima. Zapamtite koliko god daleki, zaboravni, impulsivni ili reaktivni bili, uvek možete pokušati sve iz početka.

4. Vežbate samo kada ste uznemireni
Svesnost svakako može biti od pomoći u teškim situacijama. Naš mozak jednostavno ne može da uči ili radi nešto novo kada smo pod stresnom. Što više obraćate pažnju kada ste mirni I srećni, na ono što radite u sadašnjem trenutku, lakše ćete sve to koristiti kada budete bili uznemireni.

5. Pokušavate sami da radite na svesnosti
Naš mozak je povezan sa mislima, brigama, pamćenjem, predviđanjem, planiranjem, kajanjem. Svesnot  od nas traži da se borimo protiv ovih mentalnih navika. U tom smislu nam je potrebna podrška u praksi u vidu knjiga, predavanja ili prijatelja koji imaju isto mišljenje o ovim stvarima.

error: Content is protected !!