Bezrezervno verujte jedno drugom.

Najizazovnija veza koju ćemo ikada imati je veza sa sobom. Cilj našeg života je da budemo prisutni ma šta da nam se dogodi – ma kako to da izgleda. Naš život će, bez sumnje, biti pun uspona i padova, prelaza, prepreka, izazova, postignuća i trijumfa. U idealnom slučaju, naučićemo iz naših iskustava tako da nastavimo dalje, da neši životi budu bolji, zdraviji, smisleniji. Izreka „upoznaj sebe samog“ to najbolje govori: prvi i najvažniji posao u našem životu je da najbolje što možemo upoznamo sebe, što je detaljnije moguće.

Kada imamo prilično dobru ideju o tome ko smo i za šta se zalažemo, spremni smo da počnemo putovanje na kome treba da budemo ono što jesmo u vezi. Intimna veza sa drugom osobom je možda drugi najveći izazov među vezama koji ćemo imati. Ne samo da se od nas traži da nastavimo da budemo sigurni da živimo sopstveni život iskorišćavajući puni kapacitet i potencijal, sada se od nas traži i pred izazovom smo da uključimo pun kapacitet i potencijal drugog ljudskog bića u vezu. Možete da zamislite kako je složeno i teško stvarati iskustvo koje je zdravo, iskreno, inkluzivno, radosno i puno ljubavi, koje ceni i potpomaže individualni izraz i lični rast oba partnera.

Iako su intimnost, prijateljstvo, bliskost, vezanost i sigurnost obeležja uspešne veze, postoji sedam ključnih principa koji definišu vezu u kojoj postoji ljubav (i zdravu vezu).

1. Učestvujete u učenju i razvoju partnera

Svako od nas je ogledalo drugoga. Učimo iz osećanja i ponašanja našeg partnera. Sticanje nove perspektive kroz posmatranje života partnera poboljšava kvalitet našeg života; veza je u svakom slučaju dobitna situacija. Pored toga, interesi našeg partnera mogu da budu plodno tle za naše novo učenje i razvoj. Kako se naš partner razvija, i mi se razvijamo.

2. Uvažavate i poštujete individualnost i granice partnera

Svi smo mi različiti. Naše individualne razlike ne treba posmatrati kao „manje važne“ od nečijih tuđih, već kao priliku da se stekne druga perspektiva. Zdrava veza neguje i prihvata naše specifične kvalitete. Čuvajte se veza u kojima neko nastoji da vas kontroliše, pokušava da zgazi vašu individualnost jer je ona pretnja partneru kada ne posmatrate sve na njegov način; ili veza koje vas unižavaju jer ste previše samostalni. Čuvajte se partnera koji pokušava da vas pretvori u svoju kopiju jer je to jedini način da njemu odgovara veza. U zdravoj vezi u kojoj postoji ljubav poštujemo partnerove granice. Dajemo jedno drugom prostor koji nam je potreban i vreme koje je partneru potrebno za sebe, za prijatelje i da ostvaruje svoje interese.

3. Podsticanje zdrave komunikacije i dijaloga

Osećate se slobodno i bezbedno da kažete ono što vam je na umu. Ne treba očekivati da ćete se sa partnerom slagati o svemu, zato je ključno da vaša komunikacija stalno bude direktna i iskrena – ne treba da kritikujete, osuđujete, krivite jedno drugo ili ponižavate. Stvarno slušajte šta vaš partner govori, ne samo reči koje izgovara, već posmatrajte način na koji izražava emocije, posmatrajte njegovo ponašanje i postupke.

4. Delite iste ili slične vrednosti

U idealnom slučaju, slagaćete se o ključnim pitanjima – porodičnim vrednostima, podizanju dece, verskom i duhovnom životu, čak i politici. Sličan pogled na život olakšava razumevanje pitanja koja su vam oboma važna. To ne treba da znači da ljudi koji imaju različito poreklo, koji potiču iz različitih kultura, različitih su religija i ideologija ne mogu biti vaš idealan partner. Ove razlike možda zahtevaju više vremena kako biste ih razumeli i prevazišli, ali to je sasvim moguće kada partneri cene jedan drugog dovoljno da se potrude da im veza funkcioniše.

5. Verujete jedno drugom bezrezervno

Poverenje znači da verujete da vaš partner ima ono što je potrebno da izdrži životne oluje i prevaziđe ih uz vas. Poverenje implicira nepokolebljivo pouzdanje da će vaš partner, bez obzira šta se dogodi, ostati odan vama i vašoj vezi, da će poštovati obaveze, da neće lagati i da će ostati otvoren kako biste prevazišli ma kakve poteškoće koje se pojave.

6. Delite velike životne odluke i izbore

Problemi će se neizbežno pojavljivati u vezi, ali niko ne treba da donosi sve ili većinu odluka. Umesto da se osećate frustrirano ili ljuto kada se pojave problemi, važno je da imate na umu da deo posvećenosti vezi u kojoj postoji ljubav čini prelaženje preko ličnih osećanja i očekivanja kako biste pronašli rešenje koje je u najboljem interesu oba partnera. Zaparavo, često je potrebno dvoje kako bi se došlo do odgovarajućeg kompromisa, prave ravnoteže, potrebno je oslanjanje na znanje svake osobe, iskustvo, mudrost. Učenje kako da dajemo i uzimamo je važan proces u rešavanju problema. Ali, iznad svega, svaki partner treba jednako da doprinese donošenju odluka i pravljenju izbora.

7. Možete da pustite neke stvari i nastavite dalje

Život čine promene i prelazi. Ništa ne ostaje nepokretno ili isto, ma kako da to nekada možda želimo jer se tako osećamo sigurnije i bezbednije. Neizbežno, životni preokreti i obrti će pronaći put do baš svake veze, i kao partneri treba da pronađemo izlaz do sledeće etape putovanja. Iako možemo biti razočarani, frustrirani ili čak traumatizovani onim što nam je život doneo, veza u kojoj postoji ljubav, zdrava veza nas uči da ćemo ako smo zajedno i krećemo se napred zajedno uspešno doći do onoga što nas čeka na drugoj strani. Jedinstvo daje snagu i ravnotežu.

Veze u kojima postoji najviše ljubavi su uzvišene i dragocene i zaslužuju našu punu, nepodeljenu pažnju, poštovanje, brigu, ljubaznost i nežnu ljubav.

Text je preuzet sa www.psychologytoday.com

error: Content is protected !!