Vrednosti koje čine osnovu dobrog života – i, nije iznenađujuće, novac nije jedan od njih

Vrhunac života nije plata. Vrhunac života nije Mercedes. Vrhunac života nije milion dolara ili račun u banci ili kuća. Vrhunac života je živeti dobar život!

Stalno moramo da se pitamo „Šta bi za mene bio dobar život?“. I moramo stalno da razmišljamo o stvarima koje po nama čine dobar život, uključujući spiritualnost, finansije, zdravlje, emotivne veze i rekreaciju.

Dakle, šta je to što čini dobar život?

1. Produktivnost
Nećete biti srećni ako niste produktivni. Životna igra nije odmaranje. Da, mi moramo da se odmaramo, ali samo toliko da prikupimo snagu da se pripremimo da budemo produktivni.

Zašto postoje godišnja doba i seme, zemlja i sunce, kiša i čudo života? Postoje zato da biste videli šta pomoću njih možete postići – da isprobate šta možete da postignete.

2. Dobri prijatelji
Prijateljstvo je verovatno najbolji sistem podrške na svetu, zato nemojte sebi uskraćivati vreme da ga izgradite. Ništa mu nije ravno. Od njega ćete imati neverovatne benefite.

Prijatelji su oni divni ljudi koji znaju sve o vama i vole vas zbog toga ili uprkos tome. Ja sam izgubio jednog od najboljih prijatelja kada je imao 53 godine – umro je od srčanog udara. Imao sam običaj da kažem da ako bih zaglavio u zatvor negde u inostranstvu jer sam nepravično optužen, i ako bi mi dozvolili jedan telefonski poziv, pozvao bih Dejvida. Zašto? Zato što bi došao da mi pomogne. To je pravi prijatelj – neko ko bi došao da vam pomogne.

A svi mi imamo poznanike, ljude koji bi ako ih pozovete rekli „Hej, ako se vratiš, pozovi me i napravićemo zabavu.“

Morate imati i prave prijatelje i poznanike.

3. Kultura
Jezik, muzika, ceremonije, tradicija, oblačenje. Sve ovo je izuzetno važno i morate stalno biti u toku. Jedinstvenost svakog od nas, kada se izmeša, donosi vitalnost, energiju, snagu, uticaj i pravičnost prema svetu.

4. Spiritualnost
Ona nam pomaže da izgradimo temelje porodice, a nacija se sastoji od porodica. I obavezno morate učiti, vežbati i učiti druge – nemojte zanemarivati spiritualni deo svoje prirode jer je on ono što nas čini osobama kakve jesmo, po njemu se razlikujemo od pasa, mačaka, ptica i miševa.

5. Nemojte ništa propuštati

Roditelji su me naučili da ništa ne propuštam – da ne propuštam utakmice, performanse, filmove, ples. Malo pre smrti moga oca u 93. godini, ako biste ga pozvali u 22:30 ili 23 noću, ne biste ga našli kod kuće. Odlazio je na rodeo, gledao je kako deca igraju softbol, odlazio na koncerte, odlazio u crkvu – svako veče je negde išao.

Idite gde god možete. Kupite karte za sve što možete. Idite i vidite i iskusite sve što ikako možete.
Živite vitalan život. Ako dobro živite, dobro ćete i zarađivati. Ako dobro živite, to će vam se videti na licu; čuće vam se u glasu. Videće se nešto jedinstveno i magično u vama. To će vas nadahnuti ne samo u ličnom životu, već i u poslovnom. I daće vam vitalnost kakvu vam ništa drugo ne može dati.

6. Porodica i najuži krug ljudi
Ulažite u njih i oni će ulagati u vas. Inspirišite ih, i oni će inspirisati vas. Vodite računa o detaljima kada je reč o ljudima koji su vam najbliži.

Dok je moj otac bio živ, uvek sam ga zvao kada sam putovao. On je doručkovao gotovo svako jutro sa farmerima u malom restoranu The Decoy Inn u selu u kome smo živeli u jugozapadnom Ajdahu.

Kada sam bio u Izraelu, morao sam da ustanem u sred noći, ali sam ipak zvao tatu. Rekao bih „Tata, ja sam u Izraelu“. A on bi odgovorio „Izrael! Kako je u Izraelu?“ govorio je veoma glasno tako da ga svi čuju. Ja bih mu odgovorio „Tata, priredili su mi prijem sinoć na vrhu zgrade, pod zvezdama, sa pogledom na more.“ On bi rekao „Sine, prijem na vrhu zgrade, pod zvezdama, sa pogledom na more?“ I tako su svi sve čuli i znali. A meni je bilo potrebno 5 ili 10 minuta da ocu dan učinim posebnim.

Ako otac izađe iz kuće i čitav dan oseća poljubac koji mu je ćerka dala, on je moćan čovek. Ako muž izađe iz kuće i oseća zagrljaj supruge, on je nepobediv čitav dan. To su ti posebni gestovi prema najbližim ljudima koji vas čine jakim i moćnim i uticajnim. Zato ne propuštajte da ih činite.
Prorok je rekao „Ima mnogo vrlina i vrednosti, ali jedna od njih je najveća: briga jedne osobe za drugu.“ Nema veće vrednosti od ljubavi.

Zato se postarajte da ne zaboravite pravu svrhu i razloge zbog kojih radite to što radite uprkos obavezama. Želim vam prijatan život koji će vam doneti plodove i nagrade koje želite.

Jim Rohn

error: Content is protected !!