Priča ide ovako: Dedal je bio mitski pronalazač i graditelj, a učiteljica mu je bila boginja Atina lično. Svoje graditeljske sposobnosti pokazao je osmišljavajući, za kralja Minosa, mnogo zapanjujućih građevina i sprava, uključujući i lavirint u kojem je Minos zatvorio strašnog Minotaura, čoveka s glavom bika. Kada je Tezeju pošlo za rukom da ubije Minotaura i pobegne iz lavirinta uz pomoć ćerke kralja Minosa, koja mu je otkrila izlaz, kralj je, avaj, odlučio da kazni Dedala, jer mu je ovaj obećao da iz lavirinta niko ne može izaći.

Tako je kralj Minos zatvorio Dedala i njegovog mladog sina Ikara u toranj na vrhu velike kule u lavirintu. Dan za danom, očajni Dedal i Ikar gledali su nedostižno more iz svog tornja. Jedini posetioci bile su im ptice koje su sletale na zidove tornja kako bi čistile svoje perje. Gledajući u ptice, Dedal je došao na ideju kako bi on i sin mogli da izađu iz tornja.

Kako bi pobegli iz lavirinta, Dedal je napravio fenomenalna krila od perja i voska za svog sina, pritom ga upozorivši da ne leti preblizu Sunca jer bi krila mogla da se istope. Ikar je drsko ignorisao upozorenje svog oca. Poleteo je pravo do Sunca, a krila su se istopila. Pao je u okean i umro, a svi mi koji smo ovu priču barem jednom pročitali, naučili smo važnu lekciju: Deco, ne letite previše blizu Sunca!

Seth Godin, američki pisac i autor bestselera „The Icarus Deception: How High Will You Fly“, otkriva nam nikad ispričan deo priče, i to svemu daje novi ton. Ovo gore je priča koju su nam ispričali, to je priča koju znamo: Ne ciljajte previsoko ili ćete izgoreti. Ali… to je samo deo priče! Ono šta je Dedal zaista rekao svom sinu glasilo je: „Ikare, sine moj, molim te da zadržiš umerenu visinu, jer ako letiš prenisko vlagom ćeš začepiti krila, a ako letiš previsoko, toplota će ih istopiti.“

U pravoj verziji priče, Sunce se ni ne spominje. Dedal kaže svom sinu da ne leti suviše nisko ili suviše visoko. A to celoj priči daje skroz drugačiji okvir. Kao što kaže Seth Godin u svojoj knjizi, ovaj mit, koji je ukorenjen u društvu oko nas, poručuje nam da se ne ističemo i glorifikuje niska očekivanja i male snove.

Meni se lično mnogo više sviđa ovo novo tumačenje mita o Ikaru, daleko više od onoga što sam mislio da znam. Ja lično ne želim da letim nisko, ne želim da igram na sigurno. Ne bojim se Sunca, jer ono je zaista previše visoko da bi za mene predstavljalo realnu opasnost.

Seth Godin navodi zašto misli da je ova priča manipulativna: Ikarovo iskustvo nas podseća da treba da budemo poslušni, i upozorava na opasnosti koje su moguće u slučaju da postanemo veći od onoga sa čim možemo da se nosimo. Godin se pita zašto bi naša najvrednija veština bila naša sposobnost da pratimo naređenja.

„Put koji je dostupan svakom od nas nije ni bezobzirna glupost ni bezumno poštovanje. Put koji nam je na raspolaganju je da budemo ljudi, stvaramo umetnost, a da letimo više nego što smo učili da je moguće.“

U knjizi „The Icarus Deception: How High Will You Fly?“, Godin nas poziva da mislimo i delujemo hrabro. Budite radoznali i letite što bliže možete Suncu. Možda ćete se iznenaditi koliko možete leteti visoko.

Koliko visoko ćeš TI leteti?

Knjiga nije prevedena na srpski i nema je na našem tržištu, ali budite mudri i hrabri pa skoknite na net i posetite Amazon.com 😀

Milan Vukašinović

error: Content is protected !!