Znanje o tome kako se osloboditi loših navika je zlata vredno.

Pričam vam to jer dok  vas dobre navike mogu dovesti do onoga što želite u životu, loše navike mogu sve da unište.

Možda ću biti prvi koji priznaje da mi loše navike nisu ni malo bile korisne. Svi ih imamo. Trik je u tome da kada ih postanemo svesni nađemo vremena da ih iskorenimo iz našeg života.

Pre nego što se upustimo dublje u priču hajde da razjasnimo šta je to navika.

“NE TA NOGA, DRUGA NOGA”
Navika  je jedna ideja  koja je posađena u vašu podsvest I stalno se ponavlja. Posle nekog vremena ponavljate tu ideju bez svesnog razmišljanja o njoj.

Dozvolite mi da vam objasnim kako se navike formiraju.

Zamislite da ujutru  oblačite pantalone. Koju nogu prvo stavljate u nogavice ?

Ja prvo navlačim desnu nogavicu. Ukoliko bih stavljao prvo levu nogu ja bih počeo da se teturam.

Zašto?

Zato što kada sam bio mali, neko me je učio kako da obučem pantalone.  Govorili su : “Stavi nogu ovde, ne tu , drugu nogu.”

Oni su me učili da obučem pantalone onako kako bi ih oni inače oblačili. Vrlo brzo sam to radio kao da su oni radili. Oni su taj postupak posadili u moj um I hranili ga kroz ponavljanje.

Naravno , ne formiraju se navike samo za postupak oblačenja. Navike se razvijaju za obavljenje svega što činite I neke od navika nisu uopšte produktivne.

PRIZNANJE O MOJOJ PROŠLOSTI
Nekada sam stalno posećivao barove. Jednoga dana otišao sam u moj omiljeni bar, podiga čašu I pogledao oko sebe. Pomislio sam “ Svuda oko mene su propalice”.

Spustio sam čašu I rekao sebi “više nikada neću doći ovde niti piti više”

I nikada nisam.

A znate li šta sam uradio?

Umesto da trošim sav svoj novac po barovima trošio sam ga kladeći se na konje, pa sam tako umesto da dajem novac kako bi se vlasnici lokala bogatili trošion novac hraneći konje.

Onda sam konačno jednog dana shvatio:

Ako svesno I s namerom ne zamenite lošu naviku dobrom vi ćete automatski stvoriti još jednu nezdravu naviku.

OSLOBAĐANJE JEDNE ILI DVE LOŠE NAVIKE ČINI VELIKI KORAK
Ne bi trebalo da se oslobađate više od dve navike istovremeno. Postaće preteško I nećete promeniti ni jednu.

Svakako, ako odaberete jednu ili dve navike da ih se oslobodite I držite se svog plana dok nove navike ne postanu automatske, napravićete ogroman pomak u vašem životu.

Dozvolite da vam objasnim primerom.

Ranih 70ih bio sam angažovan da obučavam sve agente osiguranja Prudental osiguranja Amerike. Obučavao sam ih da rade samo dve stvari…

Formirali smo naviku da budu svako jutro tačno u 9h ispred potencijalnih klijenata I pitaju svakog klijenta da kupi osiguranje vredno 100 000 dolara. Rekao sam agentima da ne moraju da prodaju osiguranje već samo da daju svakom klijentu priliku da kaže ne.

Prodaja u kompaniji je porasla za stotine miliona dolara samo promenom dve navike.

Dakle…

KOJE NAVIKE ŽELITE DA PROMENITE?
Promena navika oduzima puno energije i razumevanja ali garantujem da je vredno toga.

Evo kako da se zauvek oslobodite loših navika

Prvi korak
Zapišite jednu stvar na papir- cilj, san , izazov koji još uvek niste rešili. Podsvesni um je prepun detalja o tome, zato sebi opišete sto je bolje moguće sve te detalje.

Zapamtite, kada pokušavate da se oslobodite navike koja vam nije korisna I bez svesti  I namere o njoj je zamenite dobrom navikom formiraćete još jednu nezdravu naviku. Priroda se gnuša vakuma.

Ljudi često pitaju kako da prepoznaju da je nešto loša navika?

Prepoznaćete je sagledavanjem svog ponašanja. To je ponašanje koje vas dovodi do nepoželjnih rezultata.

Drugi korak
Zapišite na papir svako okruženje koje povezujete sa ovom navikom/ponašanjem/rezultatom. Zapišite sve što mislite o tome, I dobro I loše. Svaku misao koja vam padne napamet. Opišite svaki detalj kristalno jasno. Zatim se zapitajte, šta je ono što je potpuno suprotno od ovoga što ste zapisali. Zatim na drugom papiru zapišite ponašanje potpuno suprotno od  onog koje želite da promenite.

Kada ste završili, spalite papir na kome ste zapisali neželjeno ponašanje. Iako je ovo samo simboilično, važno je da ga uništite.

Treći korak
Zapišite željeno ponašanje tri do puta u toku dana I često ga pročitajte. Na kraju , nova ideja će početi da pušta korenje u vašoj podsvesti I na taj način preuzeti  moć od starih, loših navika. Loša navika će biti uništena jer je vaš um više ne hrani, sada hranite željenu naviku.

Četvrti korak
Vreme je da doprete do osnove svoje navike- svoje paradigme.

Postavite sebi sledeća pitanja o navikama koje želite da promenite:

  • Zasto ja ovo radim?
  • Koje dokaze imam da je ovo dobra navika?
  • Gde sam ja dobio ovu ideju?

Nastavite da se preispitujete sve dok ne dobijete sva moguća scenarija.

Sada kada ste saznali šta je vaša paradigma stvorite afirmaciju koja će vam pomoći u reprogramiranju vašeg uma. Afirmacija bi trebalo da bude suprotna od vaše paradigme.

Izaberite danas neku neželjenu naviku I ponavljate ovaj proces svakodnevno. To će vam promeniti život.

Za vas uspeh,

Bob Proctor

error: Content is protected !!