Ne tako davno jedan preduzetnik koji čita moju kolumnu mi je postavio sledeće pitanje:

Pitam se šta radite kada vam nivo motivacije I samopouzdanja opadne? Šta radite kako biste povratili motivaciju i nastavili dalje sa svojim planovima?

Ovo je odlično pitanje a ovo je moj odgovor na njega:

Najpre ću vam reći da sam potpuno siguran u ovo o čemu vam pričam. Motivacija se nalazi u vama samima a ne izvan vas. Niko I ništa osim vas samih vas ne može motivasati. Govorim o motivaciji na duge staze. Pre mnogo godina, Frederik Herzberg je pisao o motivaciji u Harvard Business Review gde je rekao da vas drugi mogu motivisati ali samo na kratko. On je to nazvao udarac u zadnjicu, što zapravo I jeste.

S druge strane, dugoročna motivacija dolazi iz nas samih. To je vazno kod poslovnih ljudi, kako se motivisati kada je nivo motivacije nizak?

Najpre je vazno da shvatimo da svi imamo faze niske motivisanosti u svom profesionalnom životu. Nikada nisam upoznao nikoga ko nije imao iskustva sa padom motivacije. Dakle šta da radim kao preduzetnik I biznismen kada zapadnem u ovu fazu?

Ovo su neke od stvari koje su meni pomogle:

  • Smanjite kontak sa negativnim ljudima. Ovo nije uvek u potpunosti moguće ali svedite kontakt sa takvim ljudima na minimum barem na kratko. Zaista smatram da neki ljudi smatraju kuknjavu kao olimpijsku discipline, klonite ih se bar dok pokušavate da povratite svoju motivaciju.
  • Povećajte kontakt sa ljudima koji su puni energije. Družite se sa ljudima zbog kojih ćete poželeti da nešto uradite I da budete bolji. Ugovorite sastanke sa njima, idite na neke poslovne skupove zajedno, bilo što, samo se okružite pozitivnim ljudima.
  • Čitajte/slušajte/gledajte pozitivne stvari oko sebe. Ukoliko vam je raspoloženje palo, pročitajte neku veselu knjigu, slušajte neku audioknjigu sa pozitivnim porukama, gledajte nešto što vas zasmejava.Okružite sebe stvarima koje na vas deluju pozitivno I pustite da vas to osećanje prožima koliko god je više moguće.
  • Sastavite listu prioriteta, šta biste želeli da uradite I šta morate da uradite. Kao biznismen ja živim po listama. Što više stvari sa liste “želim I moram” uspem da rešim to lakše rešavam preostale.
  • Jedite slona zalogaj po zalogaj. Uvek imajte sa sobom svoju listu I rešavajte stvari sa je SVAKOGA DANA.Ukoliko to zaista budete radili tako bićete vrlo brzo zapanjeni svojim postigućima . Što više postignete bolje ćete se osećati a to su stvari koje se dopunjuju međusobno

Sigurno postoji mnogo načina kako da probudite motivaciju ali pravljenje liste “želim I moram” je odlična stvar za početak. Takođe imajte ovo na umu: Ako je vaša motivacija na niskom nivou to vam može pomoći da se ne fokusirate na  usko I prosto gledanje stvari (samo na kratkoročna dešavanja, iz dana u dan) već vam daje mogućnost da stvari sagledate u širem smislu (zašto radite to što radite). Dozvolite sebi da vas motiviše neka velika vizija I neka vas ciljevi koje ste postavili vode do te vizije. To što ćete saznati I zapamtiti zašto radite to što radite svakako vam može pomoći da u poslu pronađete neku novu energiju koja će vas gurati ka ostvarenju cilja.

Ukoliko se još uvek borite da pronađete motivaciju I nakon čitanja ovoga, jedan moj prijatelj ima sjajan predlog: Neka vaša lista stvari koje želite I morate da uradite bude vođena kratkoročnim ciljevima:  Šta je to što vas danas inspiriše a što biste mogli da postignete u narednoj nedelji ili za najviše mesec dana. Te sitne “pobede” mogu biti odličan motivator.

error: Content is protected !!