U „Igri prestola“ sadržane su neke primenljive lekcije o rukovođenju, čak i ako nemate moć života i smrti.

„Igre prestola“ osvojile su svet na juriš i to ne samo posmatrano iz ugla zabave. Ljudi koji se bave različitim poslovima i pripadaju različitim društvenim slojevima uče razne veštine iz ove televizijske serije u produkciji HBO, pa ni direktori nisu izuzetak.

Svaki lik u seriji poseduje sopstveni skup jedinstvenih tehnika vođstva, uključujući popularnog Džona Snežnog, bivšeg vrhovnog zapovednika Noćne straže i sadašnjeg Kralja Severa. Ovo su neke od fora o rukovođenju koje možete da naučite od njega kako biste bili impresivni direktori. Imao sam mnogo uspeha sa svojom kompanijom ChattPeople, koja dizajnira program za stimulisanje konverzacije sa ljudima preko interneta i izazove da pobedim mnoge neprijatelje kako bih je učinio onakvom kakva je danas. Upozoreni ste, ovaj članak bi mogao da bude spojler.

1. Uvek vrednujte svoj tim

Tokom poslednje sezone, Džona Snežnog su pratili Davos, Sansa i severnjačke porodice pružajući mu snažnu šansu da preživi tokom zimskih meseci. Džon Snežni ne bi mogao da postigne ovo bez svog tima, što je dragocena lekcija za svakog lidera.

Ključno za svakog direktora u vođenju kompanije je vrednovanje članova tima koji Vam pomažu da ostvarite to što želite. Zapamtite, možda imate viziju i potrebni su Vam pravi umovi da bi joj udahnuli život.

Stručnjak za društvene veze, Džon Hal, nedavno je rekao: „Veze su poput kečapa – samo Vi možete da smislite da li su Vam potrebne na pljeskavici ili ne.“

2. Sklapajte inteligentne saveze

Uveren sam da niko nije očekivao ni želeo da Džon Snežni dozvoli divljanima da pređu preko zida, ali on je znao da zima dolazi i da ne bi mogao da sa sačuva Zimovrel od Kralja Noći; odlučio je da zaustavi povećavanje broja belih šetača tako što će skloniti ljude van njihovog domašaja.

Ponekad, netipični savezi su oni najinteligentniji. Kao direktor ili član uprave, morate učiniti ono što je najbolje za Vašu kompaniju i tim. Stvorite partnerstva gde će oni ponuditi vrednost za Vašu organizaciju.

3. Motivišite druge da postignu zajedničke ciljeve

Glavni cilj Džona Snežnog je da sačuva Sever sa svojim prijateljima, porodicom i vernim pratiocima. Želeo je da svi rade prema zajedničkom cilju: da prežive rat protiv kralja noći i nepodnošljive zimske mesece.

Ovaj dragoceni osećaj strasti i pobude je nešto što bi svi direktori trebalo da imaju i prigrle. Ako ste direktor kompanije, potrebno je da podelite svoju strast sa Vašim timovima kako biste ih motivisali prema zajedničkim ciljevima. Osim toga što ćete učiniti svoju organizaciju još produktivnijom, stvorićete i dublju povezanost sa ljudima pored Vas.

4. Sačuvajte kontrolu

Vaš posao podrazumeva da sve držite pod kontrolom i da upravljate glatko. Kao direktor, ako izgubite kontrolu, mogli biste da izgubite kontrolu nad Vašom kompanijom.

U jednoj epizodi, Janos Slint se ne pokorava Džonu Snežnom. Tada je Janos Slint izveden napolje gde mu je Džon Snežni lično odrubio glavu i tako se dokazao kao lider koji ima kontrolu. Pošto je to rečeno, kontrola je neznatno drugačija kada se radi o stvarnom svetu i poslu.

5. Pokažite ljudskost

Uspostavite ravnotežu između kontrole i ljudskosti. Brojne epizode pokazuju saosećajnu stranu Džona Snežnog. Na početku, Džon Snežni je jedini koji se založio za Sema. On radije dozvoljava Igrit da ode nego da je ubije tokom borbe između divljana i straže. Najzad, on pokazuje nivo ljudskosti kada je prekratio muke Mensu Rajderu radije nego da dozvoli da polako izgori do smrti.

Kako biste bili uspešan lider, morate da pronađete ravnotežu između kontrole i saosećanja, potom naučite da pokažete svaku osobinu u pravo vreme. Uprkos Vašoj poziciji moći, zaboravljanje toga može potkopati poštovanje prema Vama kao autoritetu.

6. Nikada ne prestajte sa učenjem

Džon Snežni je bio izabrani vrhovni zapovednik Noćne Straže, ali bio je i dovoljno samouveren da potraži pomoć i savet. Nije ga bilo sramota da upotrebi savet koji primi ako oseća da će dobro doći u toj situaciji.

Naravoučenije ove priče je da direktori ne znaju sve. Samo zato što Vam je data veća uloga sa višim stepenom zarade i odgovornosti ne znači da ste odjednom postali stručnjak svakog aspekta organizacije koju vodite. Primera radi, ako ste se obučavali za rad sa finansijama i suočavate se sa problemom u vezi sa informacionim tehnologijama, nije sramota pitati nekoga iz IT sektora za pomoć.

Konačno…

Iznad svega, imperativ je da se setite ko ste. Da biste se istinski povezali sa Vašim timovima, Vi morate da budete ono što jeste. Kao direktor kompanije, morate da identifikujete svoje snage i slabosti. Kad to uradite, možete da stvorite prave timove i motivišete ih prema zajedničkom cilju, a to je uspeh Vaše organizacije.

Preuzeto sa www.enterpreneur.com

error: Content is protected !!